Je werkdag start, je ontbijtje staat naast je, de koffie komt vers uit het koffiezetapparaat en je opent je mailbox. “Ai, dat voorstel had ik voor 9:00 uur na moeten kijken, even gauw doen”, “Oh ja, Carola is morgen jarig, even bloemen regelen”, *Pling* reminder voor de conferencecall van 10:30 uur, een appje van je collega of je er aan hebt gedacht dat de presentatie vanmiddag om 16:00 uur naar de drukker moet… En ondertussen heb je 1 hap van je ontbijt kunnen nemen, is de koffie koud, je TO-DO-lijst waar je vol goede moed aan wilde beginnen nog steeds even lang en de dag is al bijna halverwege…..waar gaat het fout??

Hoe behoud jij focus en zorg je dat je de dagen niet zo start zoals hierboven omschreven?
Wij staan voor focus en efficiency en geven je graag 5 gouden tips hoe jij je focus behoudt!

Tip 1: Start niet elke dag met je mailbox
De mailbox kan je hele dag opslokken wanneer je werkt vanuit de mails in je inbox. Even een mail beantwoorden en zo een stuk of 10 mails aanpakken zorgt dat je focus volledig versnipperd. Voor je het weet ben je een uur verder en heb je die ene belangrijke taak die je vandaag moest volbrengen en ook een uur kost, niet kunnen doen. Daarom: start de dag 2 keer per week met een punt van je TO-DO-lijst, zodat je die af kunt vinken

Tip 2: Geen afleiding
Focus behoudt je alleen door je op 1 taak te richten. Dat betekent geen andere prikkels in jouw directe omgeving of multitasken. Zet je telefoon op vliegtuigmodus, sluit alle tabbladen, zorg dat je in een rustige omgeving werkt (of juist met muziek als jou dit goed helpt) en werk 20 minuten onafgebroken aan de taak, waarna je jezelf daarna beloont met een minibreak.

Tip 3: Plannen
Maak voor jezelf een weekoverzicht. Welke dingen komen er wekelijks terug en zet je vast in jouw agenda? Plan ook je momenten wanneer je je mail gaat bekijken, wanneer je je belmomenten hebt en belangrijk; je focusmomenten. Dit zijn blokken van 1,5 uur waarin je aan je taken gaat werken van je TO-DO-lijst. In deze focusmomenten werk je ongestoord (zie tip 2) door aan jouw taak of taken met frisse energie. Plan deze focusmomenten in op de momenten waarin jij volop in de energie zit. Voor de één werkt dit om 5:00 uur in de ochtend en voor de ander werkt dit juist in de middag heel goed. Anderen gedijen beter in het weekend of in de avond wanneer hun kinderen op bed liggen en er rust is. Zorg dat je deze momenten voor jezelf plant, want niets is fijner dan een afgevinkte TO-DO-lijst.

Tip 4: Pauzes
Focus behouden met een frisse mind doe je door pauzes te houden. Zo schakel je van het ene af en ben je weer fris en energiek voor het volgende. Er zijn diverse theorieën over hoe lang je aan een taak kunt werken, maar bekijk vooral wat voor jou werkt. Nadat jij je een tijdje gefocust hebt beloon je jezelf met een klein wandelingetje, een dansje, een goede kop koffie, een paar minuten touwtjespringen. Zet jezelf in beweging, zodat je vervolgens jezelf weer klaar maakt voor het volgende werkblok.

Tip 5: Niet uitstellen
Eat that frog! Zorg dat je je taak doet waar je tegenop ziet. Je hebt allemaal weleens een taak die je moet doen en die elke dag wel een paar keer door je hoofd schiet ‘Ah gets, dat moet ik nog doen’. Zorg dat je die taak doet, zodat hij niet door je hoofd kan blijven sluimeren en je van je focus afhoudt. Je zult zien dat wanneer je deze taak meteen doet dat de taak a – heel erg meevalt en b – veel minder tijd kost dan je eigenlijk gedacht had. Weg met de sluimerende focus verstoorder en aanpakken.

Hartelijke groet,
Team Handled By