Office-werkzaamheden hebben bij ieder bedrijf wel paralellen. Iedereen heeft mappen in de kast staan, post-its op zijn beeldscherm, een (te) volle mailbox en wilt meer overzicht. Structuur en efficiency aanbrengen of achterstallige werkzaamheden oppakken is waar onze kracht ligt en waar wij veel energie uit halen. Wij kunnen al voor een paar uur per week het verschil voor je maken. Zo ben ik ook begonnen bij mijn huidige klant en uiteindelijk werk ik er nu 3 dagen per week en zorg ik dat de projecten worden opgepakt en gerealiseerd. Indien projecten en werkzaamheden eerder klaar zijn dan gepland dan kunnen wij onze uren naar beneden bij stellen en die flexibiliteit vinden onze klanten juist zo prettig en zeker tijdens deze pandemie, omdat het een geruststellende gedachte kan zijn voor (nieuwe) klanten.

Zo ook de opdracht waar ik in september 2020 aan begonnen ben, voor 3 maanden was het plan, maar ondertussen is de komende maanden ook mijn inzet gewenst bij deze groeiende organisatie. Sterker nog het zijn 2 groeiende opleidingsinstituten op het gebied van scholing in persoonlijke en professionele ontwikkeling. Switchend tussen de ene en de andere organisatie ondersteun ik het secretariaat met onder andere het plannen van opleidingen, verwerken van inschrijvingen, administratie, het verzorgen van studiemateriaal, beantwoorden van de mail en spring ik net zo makkelijk in de facilitaire rol voor het instituut en de academie.

Waarom dan niet een extra medewerker in dienst hoor ik je vragen? Eén van onze kwaliteiten is een bedrijf nét die extra ruimte te geven, hetzij om te groeien, maar ook om weer jezelf wat extra ademruimte te geven. Noem het een adempauze, rust in jouw bedrijf, of misschien is het wel een waardevol cadeau aan jezelf in de vorm van een klankbord, of op de achtergrond, maar toch voelbaar zichtbaar. En laat dat nu net een waarde zijn die op dit moment de overhand heeft in plaats van het bureau weer leeg te maken en alles over te dragen aan een nieuwe medewerker, die ook ingewerkt moet worden. Dat komt straks als de ergste drukte is weggewerkt. Fijn om dan verder te groeien, zonder achterstand. Dat cadeau aan jezelf in de vorm van extra tijd is in dit geval de meerwaarde om de stap van een nieuwe collega uit te stellen en in een relatief korte tijd projecten af te ronden en structuur aan te laten brengen. Blijft het druk? Dan werken wij natuurlijk ook een nieuwe medewerker goed in en zorgen we dat het werk gewoon doorgaat.

Veel mensen in bedrijven houden valkuilen graag voor zichzelf of vinden het lastig de juiste ondersteuning in te schakelen. Blijven doorwerken, tegen de stroming inzwemmen en raken uitgeput. Bedenk bij jezelf of je wilt blijven zwemmen of ondersteuning durft te gaan vragen. Want zelfstandigheid betekent niet dat je het alleen hoeft te doen.

Durf jij het aan om uit je comfortzone te stappen en (tijdelijke) ondersteuning van ervaren professionals te vragen?

Hartelijke groet,
Annemieke