Zelfstandig ondernemer en moederschap, best of both worlds!

Sinds een kleine 1,5 jaar ben ik de trotse moeder van onze zoon Bobby. Ik geniet elke dag van mijn “nieuwe” rol als moeder en zie het echt als best of both worlds. Je hebt voor een deel de vrijheid om je eigen agenda en werk in te plannen, maar natuurlijk ben ik ook in deze periode in veel valkuilen terecht gekomen. De betekenis van het gezegde “met vallen en opstaan” heb ik zeker ondervonden.

Voor mijn klanten is het is het voor mij vanzelfsprekend om efficiënt te werken, prioriteiten te stellen en ze te coachen op een zo effectief mogelijke werkwijze. Maar voor jezelf is het extra hard werken om alle grenzen te bewaken en om hulp te vragen als het nodig is aan je collega’s. Je wilt 300% presteren, elke dag weer, en niet alleen in je werk, maar ook in alle “rollen” die je in je dagelijkse leven vervult. Ik probeer mijzelf aan te leren dat 100% ook volstaat en dat het oké is om ook een keer aan te geven je deadline echt niet te redden. Ik heb geleerd dat je kwetsbaar opstellen in deze het allerbelangrijkste is, dan zie je dat er wederzijds begrip is en dat het allemaal heel menselijk is om een keer niet alles gedaan te krijgen.

Ik hoef niemand uit te leggen dat in de tijd waarin we leven, door altijd bereikbaar te zijn ook iets is wat we onszelf opleggen. Omdat iedereen dat toch is? Ik anders mijn klant verlies als ik niet direct reageer? Het is toch tenslotte mijn dienstverlening? Soms is het goed om weer even terug naar de basis te gaan. Moet je echt altijd bereikbaar zijn? Of leg je jezelf dat op? Deze vragen helpen mij om weer even te relativeren.

Het is belangrijk om op bepaalde tijden je telefoon aan de kant te leggen en je laptop dicht te klappen. Bewust aandacht te schenken aan de kleine dingen in het leven die het zo waardevol maken en waar je dankbaar voor bent. Ik kies ervoor om elke avond aan tafel te eten met mijn gezin, telefoons aan de kant te leggen en quality time met elkaar door te brengen en na het eten het bed ritueel van mijn zoon bewust mee te maken om daarna tijd voor mezelf te nemen. Na een drukke dag waarin ik 300% voor mijn klanten klaarsta (terugbrengen naar 100% ben ik nog aan het leren) is tijd voor mezelf essentieel om stil te staan bij hoe ik me voel, hoe mijn dag was en om tot rust te komen zonder enige vorm van afleiding. Door mezelf weer op te laden kan ik de volgende dag weer voor de volle 100% voor iedereen klaarstaan.

Je mag mij altijd bellen voor tips en advies en als ik niet opneem, bel ik je terug.

Hartelijke groet,
Hanneke ​